Opzet koraalkwekerij in Nederland een feit PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Tim Wijgerde   

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft onlangs een subsidie verleend aan EcoDeco BV voor de opzet van een koraalkwekerij in Nederland. Het project werd gekozen uit een korte lijst met plannen gericht op het behoud van biodiversiteit in binnen- of buitenland. Het bedrijf ontwikkelt en bouwt reeds enkele jaren filtratiesystemen voor publieke aquaria, en zal binnenkort starten met de opzet van een kleinschalige kwekerij om de kosteneffectiviteit te bepalen. Binnen twee jaar hoopt EcoDeco de eerste duurzaam gekweekte koralen af te zetten.

Koraalriffen behoren tot de ecosystemen met de hoogste biodiversiteit op aarde. Helaas worden deze bijzondere natuurgebieden tegenwoordig bedreigd door klimaatverandering, vervuiling, overbevissing en kustontwikkeling. De aquariumindustrie, die sterk afhankelijk is van de wildvang van koraal en tropische vissen, ligt op dit moment onder vuur door de vele negatieve berichten over de teloorgang van de riffen. De duurzame productie van koralen, vissen en andere riforganismen wordt steeds belangrijker, en kan de druk op bedreigde populaties in het wild afnemen. Ook vormt de kweek van bedreigde zeedieren een soort “Ark van Noach”, waarbij bepaalde soorten in gevangenschap kunnen voortbestaan.

Montipora

Steenkoralen zoals deze Montipora-soort worden wereldwijd bedreigd, hebben een hoge marktwaarde en worden veelvuldig verhandeld. Dit maakt deze mariene organismen ideale kandidaten voor duurzame aquacultuur. Foto: Tim Wijgerde.

Vanwege de achteruitgang van veel ecosystemen op aarde lanceren overheden steeds meer programma’s om dit proces tegen te gaan. Sinds 2004 bestaat in Nederland het zogenaamde Small Business Innovation Research programma (SBIR), waarmee de ontwikkeling van duurzame technologie wordt gestimuleerd. In 2009 lanceerde Agentschap NL namens het Ministerie van LNV binnen dit programma een oproep voor projecten ter behoud van biodiversiteit. EcoDeco BV diende samen met Wageningen Universiteit en Coral Publications een projectplan in voor de opzet van een duurzame koraalkwekerij, getiteld De KoralenKAS: koralenkweek in aquariumsystemen. Het doel van het project is de duurzame productie van (steen)koraal en levend steen voor de internationale aquariumindustrie, waardoor de negatieve druk op Aziatische riffen lokaal afneemt. Op 22 juni 2010 werd het project tot één van de winnende voorstellen verkozen door Agentschap NL, en vervolgens goedgekeurd door het Ministerie van LNV.

Binnenkort zal een kleinschalige kwekerij worden gebouwd in de omgeving van Utrecht, met twee testsystemen van elk 16.800 liter. Tijdens een optimalisatiestudie van 18 maanden zal de kosteneffectiviteit van de systemen worden bepaald waarbij koraalgroei, -gezondheid en -kleur zullen worden gemeten. Ongeveer twee jaar vanaf nu zullen de eerste duurzaam gekweekte koralen hun weg vinden naar de internationale groot- en detailhandel.

Lees het volledige artikel over de opzet van deze unieke koraalkwekerij in het oktobernummer van Ons zeeaquarium! Voor een abonnement bezoekt u de website www.onszeeaquarium.nl. Voor meer informatie over de vordering van de kwekerij bezoekt u de officiële website, www.ecocoral.nl.

 
Volgende >