Koraal wetenschap
Image default
Tuin en buitenleven

De noodzaak van goede gewasbescherming

Gewasbescherming is heel belangrijk in de land- en tuinbouw. Het is namelijk van groot belang om de gewassen te beschermen tegen ziekten en plagen om zo een goede oogst te kunnen garanderen. Verschillende weersomstandigheden vragen ook de nodige verzorgingsmaatregelen voor je gewas. Bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is het wel van belang om op de veiligheid en het milieu te letten.

 

Gewasbescherming methoden

Er zijn verschillende methoden om gewassen te beschermen tegen het weer, ziekten en plagen. Elke manier heeft zo zijn voor- en nadelen. Hieronder benoemen we enkele van de verschillende methodes van gewasbescherming:

 

–          Biologisch: bij biologische gewasbescherming wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke vijanden van de plaagorganismen. Bijvoorbeeld door het uitzetten van insecten die de schadelijke insecten opeten.

–          Chemisch: bij deze methode wordt er gebruik gemaakt van chemische middelen om ziekten en plagen te bestrijden. Dit is een effectieve manier om je gewas te beschermen, maar het kan ook schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid.

–          Mechanisch: bij de mechanische methode worden de ziekten en plagen handmatig verwijderd of op een andere manier fysiek bestreden. Hierbij kun je denken aan het afknippen van aangetaste bladeren of het afdekken van gewassen met een net.

–          Cultuurmaatregelen: bij cultuurmaatregelen wordt er gelet op de omstandigheden waarin de gewassen groeien. Door bijvoorbeeld de grond regelmatig te bemesten en te bewerken kan ervoor gezorgd worden dat de gewassen gezond blijven.

–          Genetisch: bij de genetische beschermingsmethode worden er genetisch gemodificeerde gewassen gebruikt die resistent zijn tegen bepaalde ziekten en plagen.

 

Hulpmiddelen

De groei van een gewas is erg afhankelijk van de weersomstandigheden. Te veel warmte of te veel kou is niet goed voor je gewas. Maar gelukkig zijn er veel hulpmiddelen die jouw gewas hiertegen kunnen beschermen. Er zijn veel verschillende doeken die je over je gewas kunt leggen om het te beschermen. Een voorbeeld hiervan is een vorstvliesdoek. Door zo’n vliesdoek aan te brengen kun je je gewas in de winter beschermen tegen vorst en in de zomer kun je je jonge planten beschermen.

https://www.koopjetuinkas.nl/kweek-accessoires/gewasbescherming