Koraal wetenschap
Image default
Sport

Welke behandelingen kun je bij een tennisarm toepassen?

Een tennisarm is een nare blessure waar je vaak wel een bepaalde behandeling voor nodig hebt. Er zijn verschillende tennisarm behandelen die je kunt krijgen, dit hangt af van de ernst van je klacht. Als je tennisarmklachten hebt, dan is het verstandig om naar de fysiotherapeut te gaan. Deze kan jou helpen bij de juiste behandeling. In dit artikel vertellen we meer over de verschillende behandelmethodes voor tennisarmklachten!

Welke klachten ervaar je bij een tennisarm?

Een tennisarm is een aandoening waarbij je pijn voelt in de onderarm en in de hand. De pijn ontstaat doordat de pezen of spieren in de arm geïrriteerd raken. Een tennisarm komt vaak voor bij mensen die (te) veel tennis of andere racket-sport beoefenden, maar ook bij mensen die hun arm overbelast hebben door bijvoorbeeld te veel te tikken op een computertoetsenbord. Ook kan er sprake zijn van een tennisarm als gevolg van een (onderliggende) aandoening, zoals artrose in de elleboog of pols.

Symptomen tennisarm

De meest voorkomende symptomen bij een tennisarm zijn pijn en stijfheid in de onderarm en/of hand. Soms is er sprake van tintelingen of doof gevoel in vingers of hand. De pijn is vaak het ergst als je je arm beweegt en ‘s nachts kan de pijn ook verergeren. Je kunt last krijgen van de tennisarm door alledaagse activiteiten zoals tandenpoetsen of het haar wassen.

Wat is de oorzaak van tennisarm?

Tennisarm ontstaat door overbelasting van de spieren en pezen in je onderarm. Deze kunnen geïrriteerd raken en gaan dan pijn doen. Meestal is er sprake van een aanhechtingstoornis: de pees is niet goed meer aanhankelijk aan het bot. Dit kan komen door veroudering, maar ook door (over)belasting. Tennisarm wordt vaak verward met carpaal tunnel syndroom, maar bij tennisarm is er geen sprake van een pin in het zenuwgebied.

Behandeling tennisarm

In de meeste gevallen van tennisarm is rust de beste behandeling. Je moet je arm dan minimaal vier weken niet overbelasten. Daarnaast kun je fysiotherapie of oefeningen doen om de spieren en pezen in je onderarm weer soepel te maken en sterker te maken.