Koraal wetenschap
Image default
Hobby en vrije tijd

Luchtbuks kopen

Regels Nederland

Veel mensen denken dat er veel regels en wetgevingen zijn voor het gebruik en bezit van een luchtbuks, maar dat valt erg mee. 

  • Minimumleeftijd: een luchtbuks kopen kan vanaf 18 jaar. Zit een minimumleeftijd aan verbonden van 18 jaar. Iedereen die 18 jaar of ouders is mag dus volgens de wetgeving over een luchtbuks beschikken en deze ook gebruiken. 

  • Plaats van gebruik: aan de plaats waar je de luchtbuks gebruikt zitten regels aan verbonden. Er mag alleen geschoten worden op eigen terrein of op een schietbaan. Het gebruik van openbare locaties of op de openbare weg is dus verboden.

  • Vervoeren: als je het van A naar B wilt vervoeren is het verplicht dat het niet onmiddellijk voorhanden is. De luchtbuks moet dermate goed verpakt zitten dat hij niet direct voor gebruik klaarligt. Hij moet buiten handbereik zijn en het moet ontladen zijn.

  • Uiterlijk: het moet onderscheiden te zijn van een echt vuurwapen. De regel is dat het qua uiterlijk te vergelijken zijn met vuurwapens, onder categorie.

  • Schieten: het is natuurlijk verboden om met de luchtbuks te schieten op levende organisme. Er mag dus niet geschoten worden op mensen of dieren.Verschillende soorten

Als je denkt aan een luchtbuks kopen, dan moet je keuzes maken uit veel verschillende soorten, merken en types. Je hebt dan veel verschillende vragen met hoeveel je ervoor wilt uitgeven en waar het aan moet voldoen. Ze zijn er in diverse krachtbronnen/systemen waarop het werkt; Perslucht (PCP), Gasram, Co2 en met veersysteem. Voor beginnende schutters wordt doorgaans de luchtbuks met een veersysteem aangeraden, deze zijn relatief onderhoudsvrij en relatief goedkoop. Kenmerken   van de andere krachtbronnen zijn:

  • Perslucht: nauwelijks terugslag, erg nauwkeurig en uitermate schikt voor langere afstanden.

  • Gasram: geen veertwang (trilling), spant erg makkelijk en soepel en heeft een lang levensduur.

  • Co2: vertonen uitermate rustig en schietgedrag en zijn relatief goedkoop.

Bij deze genoemde systemen kan je kijken bij een luchtbuks kopen.

https://www.staaloutdoor.nl/luchtbuksen.html