Koraal wetenschap
Image default
Dienstverlening

Tips voor het voorkomen en behandelen van blessures

Verwondingen zijn een ongelukkig onderdeel van het leven, maar door de juiste preventieve en behandelingsmaatregelen te nemen, kunnen ze tot een minimum worden beperkt of helemaal worden voorkomen.

Een gezonde levensstijl behouden

Een van de belangrijkste tips om blessures te voorkomen, is actief blijven en een gezonde levensstijl aanhouden. Dit betekent regelmatige lichaamsbeweging, rek- en strekoefeningen, voldoende rust en slaap, een voedzaam dieet en veel water drinken. Regelmatige lichaamsbeweging helpt de spieren sterk en soepel te houden, waardoor de kans op verstuikingen of verrekkingen afneemt. Rekken na de activiteit kan pijn en stijfheid helpen verminderen en de houding verbeteren.

Vorm en kleding tijdens sporten

Het is ook belangrijk om de juiste techniek te gebruiken bij het tillen van gewichten of sporten; dit bevordert een goede vorm, waardoor u blessures kunt voorkomen. Het dragen van geschikte kleding voor activiteiten is ook essentieel om letsel te voorkomen; het dragen van hardloopschoenen met extra demping kan bijvoorbeeld helpen schokken te absorberen tijdens het joggen of andere activiteiten op harde oppervlakken zoals beton.

Wat als je toch een blessure oploopt?

Als zich toch een blessure voordoet, is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen om deze goed te behandelen. Het aanbrengen van koude kompressen kan de zwelling in het getroffen gebied helpen verminderen, terwijl verhoging in bepaalde gevallen interne bloedingen of kneuzingen kan beperken. Zo nodig kunnen ook vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen worden gebruikt, maar als de pijn te hevig is of langer dan een paar dagen aanhoudt, moet altijd een arts worden geraadpleegd. Rust is van groot belang om het geblesseerde gebied de tijd te geven om te genezen – voor sommige blessures, zoals een tennisarm, is immobilisatie met gips of braces nodig. Daarnaast kunnen door een arts voorgeschreven fysiotherapeutische oefeningen het herstel versnellen en de spieren rond het geblesseerde gebied versterken zodra de genezing heeft plaatsgevonden.

Met de juiste preventieve maatregelen en behandeling na een blessure, kan men de pijnlijke gevolgen van alledaagse activiteiten zoals sporten tot een minimum beperken.