Koraal wetenschap
Image default
Woning en Tuin

Dak uitbouw en een groen dak

Wilt u een groen dak plaatsen op uw dak uitbouw?

Wilt u een groen dak plaatsen op uw dak uitbouw of aanbouw, maar weet u niet zeker of dit mogelijk is? Bij NatureGreen adviseren we u graag! Het is in de meeste gevallen zeker mogelijk om een sedumdak te plaatsen op een aan- of uitbouw. Veel mensen kiezen juist voor dit soort oppervlaktes, naast bijvoorbeeld een sedumdak op de schuur, garage of overkapping. Vaak zijn de daken van deze objecten vrij plat en niet zo groot, wat ze zeer geschikt maakt voor het plaatsen van een sedumdak. Wel is het belangrijk om rekening te houden met eventuele obstakels op de uitbouw en de draagkracht.

Dak uitbouw met obstakels

Wat wordt er bedoeld wanneer men het heeft over obstakels op het dak? Het klinkt misschien een beetje raar, maar bij obstakels moet u denken aan zaken zoals zonnepanelen, dakkapellen, cv-pijpen, schoorstenen, daklichten, dakramen en ontluchtingspijpen. Wanneer uw uitbouw dit soort obstakels heeft kan het moeilijker zijn om een kant-en-klaar sedumdak, zoals onze sedumtrays of cassettes, te plaatsen. Dat betekent echter niet dat het onmogelijk is om een groen dak te plaatsen! Een groendaksysteem zoals een sedummat is dan een betere keuze, omdat u deze op maat uit kunt snijden. Zo werkt u om de obstakels op uw uitbouw heen en kunt u alsnog genieten van een mooi groen dak!

Draagkracht van uw dak uitbouw

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is de draagkracht van de dak uitbouw. Niet alle daken zijn even sterk: dit heeft met name te maken met zaken als het materiaal waarvan het dak is gemaakt, de dikte van de muur, de grootte van en afstand tussen de steunbalken, het contructietype en bouwjaar van het dak, en of het dak in goede staat verkeerd. Sedumdaken lijken misschien licht, maar worden zwaarder wanneer ze verzadigd zijn met regenwater. Daarom is het belangrijk om vantevoren de draagkracht van de uitbouw uit te rekenen of op te zoeken in de bouwtekeningen, zodat u zeker weet dat deze het groen dak kan houden.

NatureGreen voor al uw advies!

Weet u niet zeker of uw dak uitbouw geschikt is voor een groen dak? De adviseurs van NatureGreen denken graag met u mee. Ook kunnen wij iemand langs sturen voor een dakinspectie, mocht u nog twijfelen over de draagkracht van de uitbouw of de eventuele obstakels. Neem daarom gauw contact op met onze klantenservice!