Koraal wetenschap
Image default
Energie

let goed op als je kortsluiting wilt voorkomen

Je kan kortsluitingen krijgen via meerdere manieren zoals: water, overbelasting en slechte draden. Je moet goed kijken of er geen vocht of water in de meterkast zit. Je moet je meterkast goed isoleren, want anders kan er wel dus vocht en water ontstaan. Je kan ook water in je stopcontacten krijgen dus als je stopcontacten buiten hebt dan moet je het goed installeren en netjes, zodat er geen water dus in de stopcontacten kunnen komen. Je moet ook eens een paar keer per week gaan kijken of er geen water bij je stopcontacten zitten. Wanneer er water in een stopcontact komt dan gaat je apparaat waarschijnlijk kapot als je het er niet uit haalt. 

Overbelasting

Je groepenkast kan overbelasten als je teveel stroom op je groepenkast te hebben gedaan. De groepenkast heeft daarom ook meerdere groepen die je kan aansluiten. Zo kan je minder kans hebben op een groep. Meestal heeft een groep andere soorten elektra van je huis. De woonkamer is dan dus bijvoorbeeld groep 1 en groep 2 is dan de badkamer. Sommige apparaten hebben aparte groepen nodig, doordat ze anders te veel stroom gebruiken en je dus kortsluiting krijgt als je niet goed oplet. Een wasmachine en een vaatwasser hebben dus een eigen groep nodig, want een groep heeft ongeveer zo een 500 watt max. Als je te veel watt op een groep hebt dan krijg je kortsluiting.

Slechte draden

Wanneer je apparatuur slecht is zoals dus ook je draden dan is de kans groter dat je stroomstoringen of kortsluitingen kan krijgen. Je kan je draden vervangen als je oude draden dus hebt. De draden moet je ongeveer om de 5 jaar vervangen. Je kan dus een elektricien bellen als je niet goed oplet dus bel ze voor de zekerheid.