Koraal wetenschap
Image default
Woningen

Pluggen kiezen voor je klus

Voordat je iets aan de muur kunt schroeven, heb je een plug nodig. Die zet je in het gat dat je hebt geboord, zodat de schroef beter blijft zitten. Voor een optimaal resultaat kies je de juiste pluggen die op jouw muur zijn afgestemd. Kijk dus naar het materiaal en de dikte van je muur. Is het een holle of massieve muur? Plafonds tellen bijvoorbeeld ook als holle wanden.

Gespecialiseerde pluggen

Er bestaan pluggen afgestemd op allerlei klussen en muursoorten. Is jouw muur van gipsplaat, golfplaat of gasbeton gemaakt? Voor deze muursoorten zijn er specifieke schroeven verkrijgbaar. Ook voor het bevestigen van bouten en het vastmaken van dynamische delen bestaan er speciale pluggen, afhankelijk van of de muur hol of massief is. Zelfs specifieke klussen zoals het ophangen van een gordijnrail of het bevestigen van raamkozijnen kennen hun eigen pluggen. Bij een brokkelige, massieve muur is het aangeraden om een chemisch anker te gebruiken, omdat de plug anders te snel los gaat zitten.

Klussen met pluggen

Bij het gebruik van pluggen is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Koop pluggen met een plug diameter die gelijk is aan je boordiameter. Wil je echter in zacht materiaal zoals gasbeton boren, gebruik dan een plug met een diameter van 1 millimeter groter dan je boordiameter. Zo blijft de plug beter in de zachte muur zitten. Zorg er ook voor dat het boorgat vrij is van stof voordat je de plug erin zet. Je kunt in het gat blazen om het boorstof te verwijderen. Wil je een plug uit de muur halen? Een kurkentrekker maakt dit gemakkelijker.

https://www.schroevenshop.be

Gerelateerde artikelen

Een laminaatvloer kopen bij een specialist met een ruim aanbod

Eerste hulp bij verhuizen: van ramenwasser Eindhoven tot de buurt verkennen

Je huis verkopen in 2023? Dit moet je weten!