Koraal wetenschap
Image default
Eten en drinken

Veel regels voor importeur levensmiddelen

Eind volgende maand wordt het voor een importeur levensmiddelen veel moeilijker om levensmiddelen uit het Verenigde Koninkrijk te importeren. De tijd voor de Britten zit er dan op en er is vooralsnog geen afspraak over de grenzen want importeren veel moeilijker gaat maken.

Een markt

Nu zitten we allemaal in de EU in een markt en is vrije handel mogelijk wat de taak van een importeur levensmiddelen makkelijk maakt. Na Brexit verandert dit en komen er zware controles op alle producten die het Verenigde Koninkrijk verlaten en er komen ook controles op de producten dat Nederland binnen komen vanuit die land. Dit gaat veel meer tijd en geld kosten. Het importeren van sommige levensmiddelen zal niet eens mogelijk zijn omdat er bijvoorbeeld geen handelsverdragen over bestaan.

Wat verandert er voor de consument?

Als consument moet je erop rekenen dat sommige van je favoriete producten uit de Verenigde Koninkrijk veel duurder worden of dat ze helemaal niet beschikbaar zijn. Schotse whisky bijvoorbeeld kan veel duurder worden of een tijdje niet beschikbaar zijn in Nederland. Het is maar welke regels de EU erover mag en aan welke regels de importeur levensmiddelen zich aan moet houden. Er gaat ieder geval veel veranderen.