Koraal wetenschap
Image default
Bedrijven

Wat doet speelgoed met de ontwikkeling van een kind?

Iedereen groeit op met speelgoed en vaak legt dit de fundering van jouw toekomst. Je leert onder andere door speelgoed samen te werken en te delen met anderen. Daarnaast helpt speelgoed ook enorm om de wereld steeds beter te begrijpen op een nog jonge leeftijd. Speelgoed is dus een onmisbaar punt in iedereen zijn jeugd omdat het een basis legt voor later. Maar wat doet speelgoed nog meer met onze ontwikkeling?

Speelgoed komt in vele soorten en maten. Je hebt buitenspeelgoed zoals buitenspeeltoestellen, maar ook binnenspeelgoed zoals lego. Ook heeft het feit dat je een jongen of meisje bent veel impact op jouw keus voor speelgoed. Iedereen heeft namelijk aangeboren voorkeuren voor speelgoed. Bij jongens is dit meestal lego, auto’s en zelfs boomhutten. En bij meisjes zijn dit vaak poppen, kraaltjes en kleurplaten. De aangeboren voorkeur van speelgoed laat vaak ook al doorschemeren welke talenten iemand heeft. Ieder kind heeft een unieke mix van talenten en die zijn vaak goed zichtbaar tot het 12e levensjaar. Want tot het 12e levensjaar doet een kind wat hij het liefst wil en luistert hij vaak alleen nog maar naar zijn eigen behoeftes. Als ouder zijnde moet je jouw kind dan ook goed observeren om te herkennen waar de talenten en behoeftes liggen. Dit is enorm belangrijk voor als uw kind bijvoorbeeld een opleiding moet kiezen en hij of zij geen keus kan maken. Als ouder kun je dan uw kind adviseren over waar zijn talenten en behoeftes liggen.

Speelgoed brengt dus veel meer te weeg dan dat we eigenlijk denken. Het is niet alleen maar goed kunnen tekenen of goed kunnen bouwen met lego. Het is juist de gedachtegang die erachter ligt. Want vaak kunnen deze kinderen dan uitgroeien tot architect of aannemer. Het is dus enorm belangrijk om kinderen te laten spelen met speelgoed. En het is dan nog beter om ze te laten spelen met speelgoed naar keuze om ze in hun behoeftes te voorzien en het talent te kunnen laten doorschemeren.

https://www.buitenspeelgoed.nl/