Koraal wetenschap
Image default
Aanbiedingen

De voor- en nadelen van een tandem fiets

De voor- en nadelen van een tandem fiets

Een tandem fiets is een fiets die zo ontworpen is dat je er met meerdere personen op kunt fietsen. De meeste tandems zijn echter gemaakt voor twee personen. Naast dat dit een leuk idee is voor een uitje kan een tandem fiets ook nuttig zijn voor mensen die niet zo gemakkelijk (meer) zelfstandig kunnen fietsen. Maar is dit wat voor jou? We zetten hier de voor- en nadelen op een rij.

 

Voordelen

Als je gezamenlijk gaat fietsen, zul je altijd merken dat iedereen een verschillende conditie heeft. Wanneer je samen op een tandem zit, heb je hier aanzienlijk minder last van. Doordat je samen moet trappen, kun je sneller fietsen. Dit komt ook omdat jullie samen de luchtweerstand van een persoon hebben. Een tandem die gemaakt is voor begeleiders met passagiers hebben vaak de mogelijkheid om zelf te kiezen of de passagier ook mee kan sturen. De begeleider zit hierbij altijd achterop om zo de weg en passagier goed in de gaten te kunnen houden. 

 

Nadelen

Een van de nadelen van een tandem is dat het meer ruimte opneemt dan een fiets. Hierdoor is vooral het parkeren van de fiets misschien iets lastiger. Als je dit vergelijkt met dat je anders twee fietsen hebt, neem je met een tandem in totaal wel minder ruimte in. Ook moet je wel even wennen aan het fietsen met een tandem. Als je als begeleider met iemand gaat fietsen is het handig om misschien eerst zelf even te oefenen voordat je iemand gaat begeleiden. 

 

Elektrische fiets

Je hebt ook de mogelijkheid om een elektrische tandem voor volwassenen te kiezen. Hiermee worden jullie dan ondersteund tijdens het trappen. Dit is prettig voor de begeleider als de passagier het niet zo lang vol kan houden of niet genoeg kracht heeft om echt mee te trappen. Daarnaast is er ook een elektrische tandem met drie wielen. Zo kan iedereen rustig opstappen zonder dat je hier snelheid voor hoeft te maken en hoeven jullie bij een stoplicht niet af te stappen.

https://www.huka.nl/