Koraal wetenschap
Image default
Bedrijven

Goed je tuin onderhouden

Gedurende de warme maanden van het jaar, proberen we de tuin er zo lang mogelijk goed uit te laten zien. Bloeiende planten zijn immers een mooier aanzicht dan verwelkte en dode planten. Door regelmatig het onkruid te verwijderen, de planten water te geven en de hagen te snoeien, blijft jouw tuin er zo lang mogelijk in topconditie uitzien. Er zijn echter ook genoeg andere factoren die jouw tuinbeeld bepalen. Deze factoren heb je zelf vaak niet in de hand. De grootste frustratie zijn dierenplagen en dan vooral de insectenplagen. Vanwege de grote variatie in insectensoorten, is het lastig om ze allemaal te bestrijden. De insecten die het meeste de bladeren en wortels van planten opeten zijn rupsen, keverlarven, muggenlarven en luizen. Maar ook slakken kunnen veel schade aanrichten. Als je nog langer van je tuin wilt genieten, dan is het verstandig om op tijd de insectenplaag te bestrijden.

 

Natuurlijke vijanden lokken

Een van de manieren om insecten te bestrijden, zijn vijanden die van nature voorkomen. Het is daarom verstandig om deze naar jouw tuin te lokken. De beste natuurlijke vijanden die in Nederland voorkomen, zijn spinnen, wespen, vogels, vliegen en wantsen. Vooral spinnen en vliegen houden ervan om veel insecten op een dag te consumeren.

 

Nematoden inzetten tegen tuinplagen

Toch leven niet alle plagen boven grond. Deze zal je dus op een andere manier moeten bestrijden. De plagen die in de grond voorkomen, zijn voornamelijk rouwvliegjes, larven van bladsprietkevers (engerlingen) en langpootmug larven (emelten). Deze beestjes eten de wortels van planten op en de plant kan daardoor afsterven. Om deze plagen te bestrijden, kun je gebruik maken van een andere natuurlijke vijand. Deze aaltjes, oftewel nematoden, zijn microscopisch klein. Het zijn draadvormige, ongesegmenteerde rondwormen. Deze nematoden komen overal in de grond van de natuur voor. Er zijn minimaal 25.000 duizend geregistreerde nematoden wereldwijd.

Tussen al deze soorten maken we een onderscheid tussen de planten parasitaire en de insecten parasitaire nematoden. De planten parasitaire nematoden kunnen gezien worden als een plaag en dus niet geschikt voor de bestrijding van insectenplagen. Deze soort nematoden heeft namelijk een plant als gastheer nodig om zich voort te kunnen planten. Daarmee richt deze nematode soort schade toe aan de wortels van de plant. De soort die wél geschikt is voor het bestrijden van plagen, zijn de insect parasitaire nematoden. Deze nematoden gebruiken het insect als gastheer. Via huidopeningen van het insect kruipen ze het lichaam in. Eenmaal genesteld in het lichaam, scheiden ze een dodelijke bacterie uit, die uiteindelijk het insect zal doden. In de tussentijd voeden de nematoden zich aan het organisme en vermenigvuldigen zich in de gastheer. Voordat het insect compleet verorberd is, zijn er al 2 tot 3 nieuwe nematoden generaties ontstaan. Deze nieuwe generaties nematoden zullen op zoek blijven naar nieuwe insecten. Pas na een paar weken zonder voedsel, zullen de nematoden doodgaan.

 

Zelf nematoden bestellen

In onze moderne samenleving kun je vrijwel alles online bestellen. Zo ook zelf gekweekte nematoden. Wanneer je ze besteld, worden de nematoden in een harde substantie van klei geleverd. Voordat je de grond of planten gaat bestrijden met de nematoden, moet je eerst de kleisubstantie water geven. Hierdoor worden de nematoden weer geactiveerd en zijn ze klaar voor gebruik. Nematoden kun je inzetten voor bladbestrijding en grondbestrijding. Als je voor bladbestrijding kiest, zorg er dan voor dan de plant vochtig gemaakt is en dat je dit na zonsondergang doet. De uv-straling van de zon doodt de nematoden namelijk. Besproei de plant dan met de opgeloste kleisubstantie en de nematoden doen de rest. Wanneer je de grond gaat bestrijden, zorg je er hier ook weer voor dat de grond goed vochtig is. Vanaf het moment dat je de grond met de nematoden hebt besproeid, is het van belang dat deze voor de komende twee weken vochtig blijft. Nematoden zijn overigens niet schadelijk voor mensen.

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.biogroei.nl/producten/aaltjes-nematoden