Koraal wetenschap
Image default
Gezondheid

Het belang van sportvoeding

Sportvoeding

Sportvoeding is een aanvulling op je gewone, dagelijkse voeding. Het is belangrijk dat je een goed en gezond voedingsschema hebt voordat je begint aan sportvoeding. Je lichaam heeft energie nodig, dit meten we in calorieën. Wat je op een dag eet moet een goede balans bevatten in energie en voedingsstoffen. Belangrijke voedingsstoffen zijn: koolhydraten, vetten, mineralen, eiwitten, vitamines en water. Sportvoeding kan je helpen om een nog betere balans te creëren. Sportvoeding is goed uitgebalanceerd en bevat de juiste verhouding eiwitten en koolhydraten, levert extra vitaminen en mineralen en bevat bijna geen vet en zout. Combineer je je eigen eetpatroon goed met sportvoeding dan zorgt dit ervoor dat je je fitter voelt, je meer energie hebt, je meer fysieke en mentale weerstand creëert en je lichaam er beter uit gaat zien. Bij sportvoeding kan je onder andere denken aan sportrankjes, hersteldrankjes (eiwitrijke shakes), proteïne repen, energy bars, notenpasta’s en ook superfoods.

 

Balans

Een goede balans tussen je basisvoeding en sportvoeding is heel belangrijk. Onderaan staat je basisvoeding, je dagelijkse eten. Daarna komt de sportvoeding die je neemt als tussendoortjes voor, tijdens of na het sporten. Als laatste komen supplementen zoals bijvoorbeeld creatine of vitaminepillen.

Wat heel belangrijk is, is elke ochtend ontbijten Een goed ontbijt levert de juiste hoeveelheid koolhydraten en eiwitten om de dag door te komen. Om een opstartend lichaam wat extra brand- en bouwstoffen te geven kan je bijvoorbeeld een eiwit shake nemen. Sporten op een volle maag is echter niet aan te raden voor een gezonde spijsvertering en kan zorgen voor kramp. Hier moet je zelf een balans in vinden. Eet bijvoorbeeld s ’ochtends eerst een licht ontbijt, ga daarna sporten en neem na het sporten nog een “goed” ontbijt met eiwitten en koolhydraten.

Na sport en inspanning heeft je lichaam behoefte aan eiwitten. Ook spierschade is te herstellen met behulp van eiwitten. Deze eiwitten kan je binnenkrijgen met bijvoorbeeld een proteïne shake of een eiwitreep.

 

Superfoods

Naast bijvoorbeeld eiwitrepen zijn er ook natuurlijke producten die je een boost kunnen geven, dit zijn zogenaamde superfoods. Ook hier is balans weer belangrijk. Een voorbeeld van een superfood is bijvoorbeeld chia zaad. Chia zaad bevat veel eiwitten (voor onder andere spierherstel) en geeft energie. Het is een bron van omega-3, vitaminen, mineralen en is rijk aan vezels. Een tweede voorbeeld is rauw cacaopoeder. Dit bevat veel magnesium wat ook weer goed is voor spierherstel.

Kortom een goede balans van je basisvoeding en sportvoeding zorgt voor een gezond lichaam en geest.

https://www.workout.be/