Koraal wetenschap
Image default
Financieel

Hypotheekaanvraag met een PGB inkomen

Wat is een inkomen uit PGB?

De afkorting PGB staat voor het Persoons Gebonden Budget. Met dit budget kan er zorg worden inkocht voor en door de budgethouder. Op deze manier heeft de budgethouder de keuze om zelf de zorg in te kopen die nodig zijn voor de zorgbehoevende en de zorgverlener. Deze zorg mag verleend worden door een professionele zorgverlener of een persoon uit het gezin of uit de nabije vrienden- of familiekring. Vaak weet een ouder beter welke zorg er precies nodig is voor zijn of haar kind.

Wanneer er zorg wordt verleend door een professionele of niet professionele zorgverlener wordt er betaald vanuit een PGB, deze inkomsten worden gezien als inkomsten uit PGB. Het inkomen uit PGB die je ontvangt zijn vergelijkbaar met iemand in loondienst. Omdat je verbonden bent met de budgethouder ben je ook afhankelijk van de budgethouder, hierdoor is de budgethouder een soort werkgever en ben jij in loondienst. In dit geval is er dus ook een arbeidsovereenkomst voor (on)bepaalde tijd).

Ook kan het zijn dat het gaat om een zorgovereenkomst tussen budgethouder en zorgverlener. Wanneer het gaat om een zorgovereenkomst moet het gaan om een beroepsmatige zorgverlener zijn. Deze variant kun je het best vergelijken met een opdracht die uitbesteed wordt aan een derde partij. Wanneer dit het geval is, is er geen sprake van een loondienst.

Waar het vaak mis gaat bij een hypotheekaanvraag?

Wanneer je een hypotheek gaat aanvragen met een PGB inkomen hoeft er niet altijd een probleem te zijn, vaak zijn er wel een aantal belangrijke aandachtspunten. Bij een PGB inkomen wordt er vaak beoordeeld op risico’s. Volgens de bank loopt een klant met inkomsten uit een PGB meer risico’s, het overlijden of genezen van de zorgbehoevende. Ook zijn er vaak geen (duidelijke) regels bij bank opgesteld en wordt gekeken per situatie.

De soorten PGB

In Nederland kennen wij vier verschillende soorten PGB inkomens, deze zijn:

–          WMO-PGB (vanuit de Wet Maatschappelijke ondersteuning)

–          Jeugdhulp-PGB (vanuit de jeugdwet)

–          WLZ-PGB (vanuit de Wet Langdurige Zorg)

–          PGB-VV (vanuit de Zorgverzekeringswet)

Welke mogelijkheden zijn er met een PGB inkomen?

In totaal kennen wij in Nederland drie verschillende soorten zorgovereenkomsten. Bij het aanvragen van een hypotheek is het van belang om te bepalen om welke zorgovereenkomst het gaat. Dit zijn de verschillende zorgovereenkomsten:

–          Familiair

–          Professionele uitvoering zonder KVK

–          Professionele uitvoering met KVK

Familiair:

Wanneer je een familiaire zorgverlener bent, ben je verplicht om een zorgovereenkomst te hebben. Met deze zorgovereenkomst mag het inkomen worden meegenomen tot de zorgbehoevende de leeftijd van 77 jaar heeft bereikt. Overigens ben je wel verplicht om minimaal drie inkomstenbelastingaangiftes te laten zien. De bank zal jouw behandelen als een flexwerker, dus er wordt gekeken naar het gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar.

Professionele uitvoering zonder KVK:

Je bent een professionele zorgverlener maar niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Wanneer dit het geval is ben je verplicht om meerde zorgbehoevende klanten te verzorgen. Ook moet je als professionele zorgverlener de laatste drie inkomstenbelastingaangiftes laten zien. Verder zullen ze jou ook behandelen als een flexwerker en wordt gekeken naar het gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar.

Professionele uitvoering met KVK:

Je bent een professionele zorgverlener en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Wanneer dit het geval is moet je bij de aanvraag van jouw hypotheek drie jaarcijfers en inkomstenbelastingaangiftes aantonen. De bank zal jou behandelen als ondernemer, dit betekent dat er door een onafhankelijke rekenexpert wordt het inkomen vastgesteld waarmee de bank gaat rekenen.

Neem contact met ons op!

Zo als je ziet, zijn er genoeg mogelijkheden met een PGB inkomen. Onze adviseur Sander Bakx is gespecialiseerd in hypotheekaanvragen met een PGB inkomen. Wil je meer weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan gerust contact met ons op, of plan een afspraak via onze site.

https://www.harmsbakx.nl/artikelen/hypotheek/hypotheekaanvraag-met-pgb-inkomen