Koraal wetenschap
Image default
Gezondheid

Waarom een dagelijkse wandeling een no-brainer is

Er zijn veel mensen die graag wat willen afvallen, maar dit lukt echter niet altijd. Sporten en bewegen is natuurlijk de meest voor de hand liggende methode om af te vallen, maar dit is voor sommigen makkelijker gezegd dan gedaan. Wat nou als iemand een bepaalde blessure heeft waardoor hij of zij niet meer fatsoenlijk kan gaan sporten? Gelukkig bestaat er altijd wandelen nog en wandelen is ontzettend gezond, het maakt én houdt je fit! Dit zijn een aantal voordelen die wandelen met zich meebrengt.

 

Het is goed voor de longen

Dankzij het wandelen, zal het vermogen van je longen toenemen en zullen deze meer zuurstof opnemen. Ook is er buiten uiteraard meer zuurstof dan in het huis, wat ook heel goed is voor je lichaam. Je zal hier zelfs een energieboost van krijgen dus het is ideaal om even te gaan wandelen als je merkt dat je concentratievermogen vermindert.

 

Het zorgt voor een betere nachtrust

Wandelen zorgt niet alleen voor gezondheidsvoordelen in je lichaam zelf, maar het draagt ook bij aan een betere nachtrust. Door minimaal 5 keer in de week een stuk te gaan wandelen zal, vooral bij slechte slapers, zorgen voor 45-60 minuten meer goede slaap per nacht. Hiernaast heeft het ook een positief effect op je biologische klok, wat ervoor zorgt dat je makkelijker in slaap valt en beter kunt doorslapen gedurende de nacht.

 

Het is goed voor je hart- en bloedvaten

Je hele lichaam kan functioneren dankzij je hart en dit wil je dan natuurlijk ook graag zo houden. Gelukkig kan wandelen je helpen om er zeker van de te zijn dat deze functies helemaal in orde blijven! Door elke dag een stukje te gaan wandelen, zorg je ervoor dat de bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed verlagen, waardoor de toestand van zowel je hart als je bloedvaten zullen verbeteren. Er is niet eens veel wandelen nodig om je risico op verschillende hartproblemen te verkleinen dus ga ervoor!

 

Het verbetert de spijsvertering

Tijdens het wandelen, zal je jouw spijsvertering verbeteren. Ook heeft het tegelijkertijd een positief effect op je darmen, omdat deze namelijk in beweging komen tijdens het wandelen, waardoor de vertering van het voedsel verbetert. Wandelen zorgt daarnaast ook voor rust en dit is ook erg prettig voor je darmen, die hier ook kalmer van worden.

 

Het is goed voor de hersenen

Wandelen heeft niet alleen fysieke voordelen, maar heeft ook een positief effect op je hersenen en je mentale toestand. Tijdens het wandelen komt er namelijk endorfine vrij waardoor je gelukkiger bent. Op deze manier zal wandelen helpen tegen zowel angsten als depressie. Ook kan je tijdens het wandelen je hoofd even leegmaken, waardoor je weer beter kunt nadenken tegen de tijd dat je weer terugkomt.