Koraal wetenschap
Image default
Aanbiedingen

Wat is een test op ketonen in urine?

Wat is een test op ketonen in urine?

Een test op ketonen in urine meet het ketonengehalte in uw urine. Normaal gesproken gebruiken de cellen in uw lichaam glucose (suiker) uit uw bloed voor energie. Als je cellen niet genoeg glucose krijgen, breekt je lichaam in plaats daarvan vet af voor energie. Dit produceert een zuur, ketonen genaamd, dat zich kan ophopen in je bloed en urine.

Ketonen in urine

Een beetje ketonen in urine is normaal. Maar een hoog ketongehalte in de urine kan een teken zijn dat uw lichaam te zuur is. Deze toestand heet ketoacidose. De meest voorkomende vorm van ketoacidose is een complicatie van diabetes genaamd diabetische ketoacidose (DKA). Diabetische ketoacidose is een medisch noodgeval dat zich vaak snel ontwikkelt en zelfs levensbedreigend kan zijn.

Als u diabetes heeft, kan een test op ketonen in urine helpen om hoge ketonspiegels in een vroeg stadium op te sporen, zodat u meteen behandeld kunt worden. Er zijn thuistesten beschikbaar als uw zorgverlener u aanbeveelt regelmatig te testen.

Andere namen: ketonen urinetest, ketonen test, ketonen in urine, ketonlichamen

Waarvoor wordt het gebruikt?

Een test op ketonen in urine wordt vaak gebruikt om mensen te controleren die meer kans hebben om hoge niveaus van ketonen te ontwikkelen. Uw risico neemt toe als u een medische aandoening, dieet of trainingsgewoonten heeft waardoor uw lichaam vet gebruikt voor energie in plaats van glucose, zoals:

 • Diabetes. Diabetische ketoacidose (DKA) is een levensbedreigende aandoening die wordt veroorzaakt door hoge ketonspiegels. Het komt het meest voor bij mensen met type 1 diabetes. Maar ook mensen met diabetes type 2 kunnen DKA krijgen.
 • Langdurig braken of diarree
 • Alcoholgebruiksstoornis (AUD), die alcoholische ketoacidose kan veroorzaken.
 • Eetstoornissen en verhongering
 • Bepaalde spijsverteringsziekten
 • Het eten van een “keto-dieet”, dat weinig koolhydraten bevat (voedingsmiddelen die glucose leveren voor energie)
 • Lange tijd te hard trainen
 • Zwangerschap

Waarom heb ik een test op ketonen in de urine nodig?

Uw zorgverlener kan een test op ketonen in de urine bestellen als u diabetes heeft of andere aandoeningen die het risico op hoge ketonen verhogen. U kunt deze test ook nodig hebben als u symptomen van ketoacidose heeft, zoals:

 • Misselijkheid of braken
 • Pijn in uw buik
 • Verwarring
 • Problemen met ademhalen
 • Zich erg moe of slaperig voelen

Wat gebeurt er tijdens een test op ketonen in de urine?

Een test op ketonen in de urine kan thuis of in een laboratorium worden gedaan. Als u voor uw test naar een laboratorium gaat, krijgt u een reinigingsdoekje, een bakje en instructies voor het gebruik van de “clean catch”-methode om uw urinemonster te verzamelen. Het is belangrijk dat u deze instructies opvolgt, zodat er geen bacteriën van uw huid in het monster terechtkomen:

 1. Was je handen met water en zeep en droog ze af.
 2. Open de container zonder de binnenkant aan te raken.
 3. Reinig uw genitale gebied met het reinigingsdoekje
 4. Urineer enkele seconden in het toilet en stop dan de stroom. Begin opnieuw te plassen, deze keer in de container. Laat de container uw lichaam niet aanraken.
 5. Verzamel minstens een ons of twee urine in de container. Op de container moet aangegeven staan hoeveel urine er nodig is.
 6. Stop met plassen in het toilet.
 7. Doe de dop op de container en breng hem volgens de instructies terug.
 8. Als u aambeien hebt die bloeden of als u ongesteld bent, vertel dit dan vóór de test aan uw arts.

Als u de test thuis doet, volg dan de instructies in uw testkit. Uw kit bevat een pakje teststrips. U houdt een teststrip in uw urinestraal of doopt hem in een bakje urine dat u opvangt met de clean-catch methode. Het is belangrijk om de testinstructies precies op te volgen. Praat met uw arts als u vragen hebt over hoe u op ketonen in de urine moet testen.