Koraal wetenschap
Image default
Onderwijs

Dansworkshop in je school, altijd leuk en vooral leerrijk

Dansen om te leren: een dansworkshop in je school

Dansen kun je om verschillende redenen doen. Je danst gewoon wanneer je je prettig voelt, je danst om een bepaalde cultuur uit te drukken of je danst bijvoorbeeld om je emoties de vrije loop te laten. Wanneer je leerlingen mogen dansen op school, wordt dit altijd heel erg geapprecieerd. Dansen onder begeleiding, bijvoorbeeld in een dans workshop, is ruimer dan zomaar eventjes op muziek dansen. Naast dansen heb je nog andere workshops die je met de dansworkshop kunt combineren. Hoe laat jij je leerlingen kennismaken met andere dansen dan diegene die ze al kennen?

Dansworkshops in vele vormen

Bij een dansworkshop wordt er zowel aan plezier als aan het leermoment aandacht besteed. Bij het organiseren van een dergelijke workshop, kun je je een concreet doel stellen. Of de leerlingen werken rond een bepaald thema of een stijl van dansen. Denk bijvoorbeeld aan exotische dansen zoals Capoeira. Of laat ze eens buiten hun leefwereld treden met een workshop Battle Dance of Free Running. Het leermoment tijdens een workshop is zeer intens. Onbewust leren ze niet alleen dansen, maar ze leren ook heel wat over een andere wereld dan hun eigen leefwereld. Kinderen staan heel erg open voor nieuwe zaken. Door te dansen ontdekken ze andere bewegingen, andere muziek en andere gevoelens.

Dansen combineren met…

Waarom zou je bijvoorbeeld niet je workshop dansen combineren met een workshop muziek, een workshop toneel of een workshop kostuums maken? De keuze van workshops die met dansen te maken hebben, is heel groot. Verdeel de leerlingen in groepen en laat ze elk een eigen workshop hebben. Op het einde van de workshop steken ze een wervelende show in elkaar, waarbij ze geleerde vaardigheden samenbrengen. Het brengt een grote groep leerlingen samen, ze leren hoe ze in groep kunnen werken. Ze moeten overleggen en compromissen sluiten om tot een succesvolle show te komen. Ook hier leren ze opnieuw zaken die ze in het dagelijks leven best wel kunnen gebruiken. Spelenderwijs ontwikkelen ze talenten en scherpen hun vaardigheden aan. Geef jij ze als school ook deze kans?

https://grotebroer.com