Koraal wetenschap
Image default
Mode en Kleding

De noodzaak van fair fashion

Eerlijke kleding is een overkoepelende term om ethisch modeontwerp, productie, retail en inkoop te beschrijven. Het omvat een scala aan onderwerpen zoals arbeidsomstandigheden, uitbuiting, eerlijke handel, duurzame productie, milieu en dierenwelzijn.

Waarom is fair fashion nodig?
De fast fashion kleding industrie heeft een enorm aandeel in de westerse detailhandel. Alleen al in Oxford Street in Londen bezoeken jaarlijks 100 miljoen klanten de winkels.

Door de globalisering kunnen materialen en arbeidskrachten worden ingekocht in verschillende delen van de wereld waar de kosten zeer laag zijn. Ook kunnen door de geïndustrialiseerde methoden van katoenteelt snel en goedkoop stoffen worden geproduceerd, en wel in zeer grote hoeveelheden. Deze besparingen worden doorberekend aan de klant, wat betekent dat high street fashion beschikbaar is tegen steeds lagere prijzen, en dat een groot deel ervan als wegwerpartikelen wordt beschouwd.

Het is echter wel zo dat dit alles kosten met zich meebrengt die we niet aan het prijskaartje kunnen zien.

Eerlijke kleding wil de problemen aanpakken die zij ziet met de manier waarop de mode-industrie momenteel werkt, zoals uitbuitende arbeid, milieuschade, het gebruik van gevaarlijke chemicaliën, afval en dierenmishandeling.

Er worden vaak ernstige zorgen geuit over uitbuitende arbeidsomstandigheden in de fabrieken die goedkope kleding voor de hoofdstraat maken.
Kinderarbeiders kunnen, naast uitgebuite volwassenen, worden blootgesteld aan geweld en misbruik, zoals gedwongen overwerk, maar ook aan een krappe en onhygiënische omgeving, slecht voedsel en een zeer slecht salaris. De lage kosten van kleren op straat betekent dat er steeds minder geld gaat naar de mensen die ze daadwerkelijk maken.

Duurzame kleding kopen kan bij webwinkels als ADUH, zodat je zeker weet dat je kwaliteit krijgt die geproduceerd is in goede omstandigheden.

Gerelateerde artikelen

Beeren boxershorts zitten als gegoten

Bodywarmers bedrukken

Ted Baker tassen tonen de fantasie van duizend kleuren