Koraal wetenschap
Image default
Gezondheid

Is het een goed idee om te vasten om snel af te vallen?

Als je vast, dan let je meer op de tijden wanneer je eet in plaats van wat je eet. Volgens sommigen is dit een betere manier om af te vallen dan het volgen van een uitgebreid aangepast dieet. Maar is het echt een goed idee om te vasten als je snel wat kilo’s kwijt wilt?  

Intermittent fasting

De meest geoefende vorm van vasten is het periodieke vasten, wat in het Engels ook wel intermittent fasting wordt genoemd. Dit houdt in dat je alleen tussen bepaalde tijden van de dag of week eet en op andere tijden helemaal niet. Zo kan je bijvoorbeeld stellen dat je alleen eet tussen 11:00 en 19:00 uur, en dat je daarvoor en daarna vast. Natuurlijk heb je nog wel genoeg vocht nodig, dus je mag wel water en koffie of thee zonder toevoegingen drinken. Hoeveel maaltijden je hebt tijdens de tijd dat je wel mag eten, kan verschillen. Zo zijn er varianten van periodiek vasten waar je slechts één maaltijd per dag eet. Ook zijn er striktere varianten waarbij je om-en-om een dag eet en een dag vast.

Het slechte en het goede van intermittent fasting

Bij een strikt schema, zoals hiervoor genoemd, is het zeker even wennen om het te volgen. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van een verhoogd hongergevoel, humeurigheid, bibberen of een zwak gevoel en minder energie. Dit zal steeds minder worden na verloop van tijd. Is het periodiek vasten nu wel een goede manier om af te vallen? Door te vasten verhoog je je vetverbranding door directe verbranding en aanmaak van vetverbrandende groeihormonen, dus het antwoord is ja!

 

https://buteyko-limburg.nl/intermittent-fasting/